Miljardair Supoj

Supoj

Miljardair Supoj (foto: Bangkok Post)

Man van het jaar 2012: Miljardair Supoj
Deputy prime minister Chaloem (Chalerm) had zeker een goede kans gemaakt Man van het Jaar te worden: hij was namelijk een keer zo dronken in het parlement verschenen dat collega’s hem overeind moesten houden; en ondertussen maakte hij seksistische grapjes tegen een vrouwelijk kamerlid van de oppositie. Later verklaarde hij zijn gedrag door te stellen aan een evenwichtsstornis te lijden.

Maar Chaloem werd overvleugeld door Supoj Saplom, de voor de meeste Thais een jaar geleden nog onbekende permanent secretary op het ministerie van Verkeer.
Supoj had de pech dat er thuis bij hem was ingebroken. Hij ging naar de politie en verklaarde dat er voor 5,8 miljoen baht (150 000 euro) aan contant geld was gestolen—een hoop geld om in huis te hebben. De inbrekers hadden dan wel het geluk dat de buit de moeite waard was, maar een aantal mannen van de bende had de pech gearresteerd te worden. Dit was allemaal niet zo bijzonder. De zaak kreeg echter een staartje (staart, kun je gerust zeggen) toen de arrestanten beweerden dat ze in het huis van Supoj zeker een miljard baht (25 miljoen euro) aan cash hadden gevonden, veel te veel om in een keer mee te nemen (Supoj was die dag op de bruiloft van zijn dochter).

smeergeld

Smeergeld.

Wat later wist de politie ruim 18 miljoen baht van de buit terug te vinden, aanzienlijk meer dan de 5,8 miljoen die Supoj had opgegeven. Verder werden de bezittingen van Supoj op een waarde van minstens 65 miljoen baht geschat. Vreemd, want zo geweldig is het salaris van een permanent secretary nu ook weer niet. Supoj wist zich er niet goed uit te praten (zie foto rechtsboven; de expressie van de man is een schoolvoorbeeld van een leugenaar). Los van het feit dat hij de belasting had ontdoken, werd Supoj door de National Counter Corruption Commission ‘ongewoon vermogend’ bevonden, een eufemisme voor zich illegaal verrijkt te hebben.
Supoj’s functie als permanent secretary (direct onder de minister en staatssecretaris) biedt daarvoor traditioneel goede mogelijkheden. Vele permanente secretarissen laten die kans dan ook niet liggen. Daarvan lopen er heel wat uiteindelijk tegen de lamp en worden uit hun functie ontheven, iets dat zo vaak gebeurt je je gaat afvragen wat er zo permanent is bij een permanente secretaris. Maar Supoj wist low profile en buiten elke verdenking te blijven, hoewel op zijn ministerie vaak grote contracten worden afgesloten waarbij je je kunt voorstellen dat er onder tafel met stapels bankbiljetten wordt geschoven: denk aan bouwprojecten zoals de aanleg van wegen en metrolijnen, en vergunningen voor transportbedrijven. Ook is goed denkbaar dat bij het groot aantal weigh stations langs de wegen, waar wordt gecontroleerd of vrachtwagens niet te zwaar zijn beladen, veel geld wordt gegenereerd dat op ondoorzichtige wijze ergens aan de top van het ministerie belandt.
Tant pis, een jaar voor zijn pensionering viel Supoj door de mand, en dat allemaal door de rotboeven die bij hem inbraken. Zijn strafzaak is nog in behandeling, maar het is onwaarschijnlijk dat Miljardair Supoj, zoals hij nu in heel Thailand bekend staat, de dans weet te ontspringen.

©SJON HAUSER: tekst en foto. Foto van Supoj overgenomen uit de Bangkok Post (met dank)