Amphiesma deschauenseei, de Northern Keelback

Een Northern keelback van Doi Suthep.

Een juveniele Northern Keelback uit het Doi Suthep-Pui nationaal park, Mueang district, Chiang Mai.

[Voor een inleiding tot de familie der Natricidae en het geslacht Amphiesma zie het artikel: Amphiesma stolatum, de algemene Striped Keelback.]

Northern Keelback (Amphiesma deschauenseei)

Thaise naam: ngu lai sap thong sam khit – งูลายสาบท้องสามขีด

Deze slanke, vrij kleine tot middelgrote slang bereikt een lengte van 80 cm. De staart is lang, ruim 30 procent van de totale lichaamslengte. De rug is grijsbruin, de schubben zijn zwak gekield.

De kop is goed te onderscheiden van de nek. In de nek begint een rij lichtbruine/crèmekleurige vlekjes die zich wat verder naar achteren verenigen tot een tamelijk niet al te duidelijke licht gekleurde lengtestreep.

Over de schedel lopen enkele donkerbruine lijnen die een vaag masker vormen. De ogen hebben een zwarte, ronde pupil en een goudkleurige iris.

De buik is crèmekleurig of heel lichtbruin met drie rijen bruine stippen die zich vanaf de keel naar de staart uitstrekken. Aan de achterkant zijn die donkere stippen bijna geheel versmolten zodat het lijkt of de buik daar, evenals de onderkant van de staart, bijna egaal donkerbruin/zwart is (dit is met name bij oudere dieren het geval). Het tweede deel van de Thaise naam (‘thong sam khit’) verwijst naar die drie rijen stippen waarmee de soort gemakkelijk van verwante soorten is te onderscheiden.

Zelfde exemplaar.

Hetzelfde exemplaar van Doi Suthep dat op de titelafbeelding staat.

Details van de kop met gevlekt patroon.

Details van de kop met gevlekt patroon.

Buik volwassen exemplaar.

Drie rijen buikstippen bij een volwassen exemplaar van Doi Inthanon.

Terwijl  Amphiesma stolatum vrijwel uitsluitend overdag actief is en Amphiesma khasiense zowel ‘s nachts als overdag, is deze soort overwegend actief in de vroege avond en ‘s nachts. Dan jaagt hij op kikkers en ander prooi nabij bergbeekjes.

De Northern Keelback komt voor in evergreen bergbos op een hoogte van 900 meter en hoger en is daar vrij algemeen. Je vindt hem vrijwel uitsluitend in de buurt van bergbeekjes. De soort is wijd verspreid en komt voor op Doi Suthep, Doi Inthanon en Doi Ang Khang en in de bergen van de districten Mae Taeng en Mae On in de provincie Chiang Mai; daarnaast heb ik hem gevonden in de bergen van het district Pai (Mae Hong Son) en de districten Umphang en Phop Phra in de provincie Tak bij de grens met Myanmar. Hij is ook waargenomen in de bergen van Nan nabij de grens met Laos.

Waarschijnlijk zal hij op nog andere plaatsen in Noord-Thailand worden gevonden. De soort is ook bekend uit Vietnam en zuidelijk China.

©SJON HAUSER: tekst, foto’s en kaartwerk.

kaart verspreiding

Kaart van Noord-Thailand. Zwarte stippen: plaatsen waar ik de Northern Keelback heb gevonden.

bergbeek Doi Inthanon

Een bergbeek hoog op Doi Inthanon waar de soort voorkomt.

Literatuur:

Patrick David, Raoul H. Bain, Nguyen Quang Truong, Nikolai L. Orlov, Gernot Vogel, Vu Ngoc Thanh, and Thomas Ziegler, 2007. A new species of the natricine snake genus Amphiesma from the Indochinese Region (Squamata: Colubridae: Natricinae). Zootaxa 1462: 41-60 (p. 46).

Indraneil Das, 2010. A Field Guide to the Reptiles of Thailand and South-East Asia. Asia Books, Bangkok: 331.

Olivier S. G. Pauwels, Kirati Kunya, Patrick David, Surachit Waengsothorn and Montri Sumontha, 2009. On the occurrence of Amphiesma khasiense (Serpentes: Natricidae) in Thailand. Hamadryad 34(1): 75-79.