Thais leren

Phasa thaiThaise taal Thaise taal Thaise taal Thaise taal Thaise taal Thaise taal Thaise taal Thaise taal Thaise taal Thaise taal Thaise taal

Thaise talen ontstonden waarschijnlijk in het zuidoosten van China, waar ze een sterke invloed van het Chinees ondergingen. Nadat Thaise volkeren Thailand waren binnengetrokken, namen ze vele woorden van de Mon en de Khmer over.
Al in de veertiende eeuw was er in Sukhothai een eigen schrift in gebruik dat zich geleidelijk ontwikkelde tot het moderne Thaise schrift. Het dialect dat in Centraal-Thailand wordt gesproken, is nu de nationale taal, maar andere dialecten worden nog op ruime schaal in andere streken van het land gesproken. In feite verschilt het Kham Mueang, het dialect dat in Noord-Thailand wordt gesproken zoveel van het Algemeen Beschaafd Thai van de centrale regio dat het als een aparte taal wordt beschouwd. Ook het Lao van de meeste mensen in Noordoost-Thailand (en van de hoofdbevolking in Laos). Op de scholen in Thailand wordt het Thais van Centraal-Thailand onderwezen en 95 procent van de bevolking beheerst deze taal.
Meer over de plaats van het Thais binnen de andere talen van Azië, zie: Thais, wat voor taal is dat? Meer over de dialecten in Thailand: Thaise talen en dialecten.

Voor Nederlanders is het Thais met zijn vele nuances in tonen en klanken  een moeilijke taal om te leren, maar de inspanningen worden al gauw beloond. Het uitproberen van de eerste woordjes kan tot zowel sprakeloze bewondering als hoongelach leiden.
Ben je van plan je voor langere tijd in Thailand te vestigen, dan is het zeer de moeite waard — bijna vereist — dat je Thais leert. Veel buitenlanders beperken zich tot het leren spreken van het Thais. Maar wil je de taal goed beheersen dan moet je ook leren Thais te lezen en te schrijven. Je kunt dit in Nederland  bij Rob van den Oever: LEER DE TAAL — voor beginners en gevorderden. Luisteren, spreken, lezen en schrijven. Mobile telefoon: 06 3129 1747. Burchtplein 8, 4873 BN  Etten Leur. E-mail robvandenoever2@gmail.com

Deze webpagina met de links naar posts over de Thaise taal vormt beslist geen cursus Thais, maar je kunt er wel heel wat van opsteken. Ook aan de orde komt het transcriberen van het Thais. Hoe schrijf je Thaise woorden correct in het Romaanse schrift? Is het Bor Kaew of Bo Kaeo? Lampoon of Lamphun? Een opwarmer voor dit verwaarloosde onderwerp is het artikel: Thai transcriptie—graag meer systeem in deze waanzin!

De Thaise talen worden, evenals het Miao (de taal van de Hmong) (wordt vervolgd)