Redactioneel-2014-06-winter 2014-15

Winter-14-15- c2-670Thaise treinen, een vrolijke bende-670breedFoto: Muurschildering bij het Hua Lamphong spoorwegstation in Bangkok.
Picture: Murals on the wall around the compound of Bangkok’s Hua Lamphong Railway Station.

Dit jaar zat het de Thaise spoorwegen weer eens tegen. Defecte locomotieven en ontsporingen van treinen hadden vertragingen van honderden, duizenden uren tot gevolg. Op de onbewaakte spoorwegovergangen knalde de ene na de andere trein tegen vrachtwagens of dames die te veel door hun smartphone in beslag werden genomen. De spoorwegen waren vaak in het nieuws, maar zelden in positieve zin.
Een dieptepunt werd in juni 2014 bereikt toen een veertienjarig meisje in de nachttrein van het zuiden naar Bangkok ‘s ochtends bleek te zijn verdwenen. Ze werd later dood langs het spoor teruggevonden: ze was in haar sleeper verkracht en daarna uit het raam gegooid. De dader was iemand van het spoorwegpersoneel, een 24-jarige jongeman die in de restauratiewagen werkte, een drugsgebruiker die zich vóór zijn misdrijf ter plekke eerst in de goede stemming had gedronken. Wekenlang schonken de media volop aandacht aan het misdrijf. De directeur van de Thaise Spoorwegen werd ontslagen. En om dit soort misdrijven in de toekomst te voorkomen werden nachttreinen uitgerust met speciale wagons uitsluitend bestemd voor vrouwen en kinderen.

Een andere maatregel was het totale verbod op alcohol in de treinen en op de stations.
Dat wist ik niet toen ik voor het eerst sinds jaren weer eens in Chiang Mai op de nachttrein naar Bangkok stapte. Op het perron was geen drank meer te koop en ik werd ervoor gewaarschuwd dat op het drinken van de trein binnengesmokkeld bier flinke straffen staan.
Dat was een teleurstelling, want weinig dingen zijn in Thailand aangenamer dan met vier blikjes bier binnen handbereik in een nachttrein vanuit het geopende raam naar het voorbijtrekkende landschap te turen: een pikzwarte duisternis met slechts hier en daar de lichtjes van vuurvliegen en boerderijen. Lees verder: Thaise treinen
Max Corneth-e HONDERD JAAR GELEDEN KREEG MIJN OPA HET IJZEREN KRUIS
Ik was student in Amsterdam toen in 1975 mijn Duitse grootvader, Max Corneth, overleed — ‘fast neunzig Jahre alt’ stond er in het overlijdensbericht. Mijn moeder vertrok meteen naar Düsseldorf om haar vader te begraven.
In feite was Max Corneth al een keer eerder begraven, dat was in 1914 na het uitbreken van de Grote Oorlog (de Eerste Wereldoorlog) — nu honderd jaar geleden. Max werd richting Balkan gestuurd om te vechten voor de Duitse Eer. Ik heb een foto van de mobilisatie waarop mijn opa staat met vier andere Duitse geüniformeerden. Hij ziet er donker en zigeunerachtig uit voor een Duitser en hij kijkt wat glazig, angstig kun je wel zeggen — een blik die ik van mezelf ken. Het lijkt of hij niet veel zin heeft naar het front te vertrekken, maar een arm van hem hangt ontspannen over de schouder van een lotgenoot, met in de hand een brandend sigaartje. Ook de andere mannen kijken niet erg geestdriftig.
‘Ergens in Joegoslavië’ stortte een loopgraaf in en mijn opa raakte bekneld tussen stutten en bedolven onder de aarde. Een week later werd hij uitgegraven. Hij leefde nog, maar een beknelde nier was ‘verrot’ en moest geamputeerd worden. Het betekende voor Max Corneth het einde van de oorlog en nog voor het begin van het nieuwe (oorlogs)jaar ontving hij het IJzeren Kruis (‘Willemskruis’) voor zijn verdiensten voor het vaderland.
Toen mijn moeder van de begrafenis terugkeerde bleek dat opa mij duizend mark en zijn onderscheiding had nagelaten. Lees verder hierover: Herinneringen aan mijn opa, Max Corneth (binnenkort).

Doi Lan-6 dames aan de feesttafel-ateaser-OtomeGoud van Oud
Otome Hutheesing en de verloedering van de Lisu-cultuur. Een verhaal uit 1990, nog steeds exemplarisch voor ontwikkelingen die gaande zijn in de Noord-Thaise bergen. Over hoe de gewelddadige bestrijding van de papaverteelt tot enorme ontbossing en de aftakeling van de tradities in het Lisu-dorp Doi Lan (Kale Berg) in Chiang Rai heeft geleid. Allemaal haarfijn opgetekend door een Nederlandse antropologe.
Bijgewerkt en rijkelijk geïllustreerd met foto’s uit die tijd: Otome & de Lisu’s

Penis etc - 670Wie had dat gedacht? Door de opmars van het internet is menig schrijver-journalist, zoals ik, uitgerangeerd geraakt. De markt voor zijn verhalen is in minder dan een decennium gekrompen als een pik in koud water, ijskoud water. Ik had er niet meer op gerekend dat ik iets op papier gepubliceerd zou krijgen. Maar daar is opeens een lichtpuntje in deze naar de koude en duisternis verzonken wereld. Een publicatie van niemand minder dan mijzelf in niets minder dan, let wel, de Cultural Encyclopedia of the Penis. Weliswaar een lemma van slechts driehonderd woorden, niettemin toch een soort onverwacht hoogtepunt in mijn carrière. Geïllustreerd met de pik van D., een ‘ouwe vriend’ die mij nog regelmatig met een bezoek verblijdt. Daar staat ie dan: SJON HAUSER, tussen de grote namen van de seksuologie, in het bijzonder de peniskunde.
Wat de publicatie ook nog bijzonder maakt is dat ik er niet voor heb hoeven te lobbyen. Ik werd er gewoon voor uitgenodigd door een van de redacteuren die mij als cultureel penisexpert had gevonden op het internet. Ze was al surfend op mijn website terecht gekomen waarop enkele verhalen gepost staan over dingen die met sex te maken hebben — zie de rubriek Sekse en seksualiteit.
Chu Chok laat zich verwennen-300breedDie rubriek heb ik het afgelopen jaar totaal verwaarloosd. Maar ik beloof dat er binnenkort weer nieuwe verhalen zullen komen. In de eerste plaats over Chu Chok (plaatje links), de ‘dirty old man’ van het Thaise boeddhisme—met wie ik mij steeds meer verwant voel. Daarna komt er een verhaal over seksualiteit in Thaise tempelschilderingen. Een voorproefje van dat laatste is het plaatje rechtsboven: een honderd jaar oude schildering op een paneel in een vervallen en half gesloopte sala van een tempel in Nakhon Sawan. Het bevond zich in een reeks panelen die taferelen van de boeddhistische hel uitbeelden. In de hel worden mensen die seksueel gezondigd hebben (zoals met overspel) doorgaans naakt door de hellehonden de met scherpe stekels gewapende kapokbomen ingejaagd, een van de bekendste en meest afgebeelde straffen daarginds. Op het paneel uit Nakhon Sawan doen twee hellehonden zich net tegoed aan de testikels die ze kennelijk van zondige mannen hebben afgescheurd. De schildering is geen artistiek hoogstandje: de honden lijken meer op paashazen dan op honden en mogelijk zijn het zelfs geen hellehonden maar pret, een soort fabeldieren, verwant aan de Jeroen Bosch-fantasieën, die een onderafdeling van de hel bevolken. Hoe het ook zij, bij die beesten staat een man die zijn ballen nog heeft (en wat voor ballen!) en meent deze in veiligheid te kunnen stellen door ze als een zak aardappels over zijn schouder te zwiepen. Daarbij heeft de man ook nog een erectie!

Ptyas nigromarginata-670 breedOld News: May 2012, I was surprised by a green snake that was crossing a road in the mountains of Nan. It swiftly disappeared in the dense vegetation alongside the road, but suddenly re-emerged just in front of me, the upper part of the body lifted, and in that position it froze for a few minutes. I made pictures of it until it disappeared again when a rumbling truck passed by. I had never seen such a snake before, but it was easy to identify it as a Green Rat Snake (Ptyas nigromarginata). It was the first record of this species in Thailand, published a year ago ‘officially’ in an herpetological journal: Gernot Vogel and Sjon Hauser, 2013. Addition of Ptyas nigromarginata (Blyth, 1854) (Squamata: Colubridae) to the snake fauna of Thailand with preliminary remarks on its distribution. Asian Herpetological Research 4(3): 166-181. That’s more than a year ago, and now it’s time to post the record also on this website: First record of Ptyas nigromarginata in Thailand .

kleurengekte -again-670Een paar maanden geleden was het grote nieuws dat de kleurengekte was losgebroken in de Thaise woningbouw. Het einde is nog lang niet in zicht. Gesignaleerd (zie boven): 1. Spaanse barok x kleurengekte aan de snelweg bij Nakhon Sawan: zelfs de papagaai voelt zich verslagen. 2. Voorheen waren short time motels grauwe, afgelegen betonwerkjes. Nu schildert men ze in alle kleuren van de regenboog en worden ze levendig geadverteerd. 3. Zelfs nieuwe geestenhuizen krijgen een opvallende kleur. Dit huisje ter ere van een vrouwelijke geest die over het water waakt staat aan de Bueng Boraphet, Nakhon Sawan.
molens again-670En van de klap van de molen is men nog lang niet genezen: Dan Sai, Loei

goud van Oud 4• Over één van de tropische vruchten—de doerian—schreef natuurvorser Alfred Russel Wallace dat alleen al deze vrucht een bezoek aan tropisch Azië de moeite waard maakt. En dat was in de 19e eeuw toen een bezoek aan Bangkok, Singapore of Jakarta nog een vermoeiende reis van zes weken per boot betekende.
In het begin van het regenseizoen worden de Thaise markten overspoeld met een rijkdom aan tropische vruchten, waaronder de beroemde en beruchte doerians. Voor een fruitfetisjist om gek van te worden! Lees hierover in een reisverhaal van meer dan dertig jaar geleden: Geheim van de Marang .

01-Vijfdaagse Phu Langka-dag 1-3-nieuwOp reis door Noord-Thailand is die kleurengekte moeilijk te ontlopen, maar helemaal buiten de plat getreden paden begint ze schaars te worden. De nieuwe vijfdaagse motortocht naar Phu Langka gaat overwegend door de ongerepte natuur en het nog ‘onbedorven’ platteland. Geen kakelbonte reclamezuilen, slechts de bonte kleuren van bloemen en bloesems langs de weg. De eerste drie dagen van deze route staan gepost: Motorfietstocht Chiang Mai-Phu Langka-Chiang Mai-dag 1-3 . Aan de terugweg naar Chiang Mai (dag 4-5) wordt gewerkt.

00-teaser-Art of E-DSC07830Erosiekunstwerken. Noord-Thailand is rijk aan fascinerende landformaties en enkele van de mooiste vind je al vrij dicht bij Chiang Mai. In een nieuwe post heb ik een stuk op twintig van mijn favoriete erosiekunstwerken in woord en beeld gebracht. Zie: Art of erosion (tweetalig).

Spectacular rock formations. There are many fascinating landforms in northern Thailand, such as limestone crops and heavily eroded formations of sediments, but only few of them are well known, such as Op Luang and Pai Canyon. Some twenty more of such landforms are described and illustrated in a new post, including notes on how they were formed and tips on how to get there: Art of erosion (bilingual).

motorbiking Mei-juni teaser-dag12-PHRK-DSC06138PHRK-teaserformaatMotorfietstochten. Een fascinerend rotslandschap bevindt zich op de berg Phu Hin Rong Kla in het ‘onbekende’ oostelijke deel van Noord-Thailand. De berg ligt ook op de route van de Grote Ronde van 15 dagen. De reisbeschrijving van deze tour is nu uitgebreid met dag 11 vanuit het zuiden van Nan naar Nakhon Thai aan de voet van de berg ( zie: Grote Ronde dag 11 ) en de erop volgende dagtrip naar de prachtige natuur van Phu Hin Rong Kla (zie: Grote Ronde dag 12). Nog drie dagen en de Grote Ronde is compleet en ben je weer terug in Chiang Mai. Alle routebeschrijvingen van de doe-het-zelf-tochten, inclusief die van losse dagtochten vanuit Chiang Mai, vind je in de rubriek: Motorfietstochten . Maar ik kan ook tailor-made motorfietstochten voor maximaal 3 personen organiseren en begeleiden. En ben je alleen en wil je graag Noord-Thailand verkennen per motorfiets, maar durf je zelf niet te rijden? Dan kun je bij mij achterop (zwaargewichten uitgesloten). Geïnteresseerd? Neem dan contact op: contact .

walking Doi Suthep-b-670

Natuurtochtjes op Doi Suthep
Doi Suthep-Pui (1685 m), de berg ten westen van Chiang Mai, is bekend om de bijzondere, soortenrijke flora. Met name het evergreen bos op een hoogte van 1000 m en hoger is indrukwekkend met zijn vele woudreuzen en wild kronkelende lianen. De dichte onderbegroeiing ervan bestaat vaak uit manshoge planten met enorme bladeren. Dat bos beantwoordt aan het beeld dat men heeft van ‘tropische jungle’. Groen, groen en nog eens groen domineert er, maar vaak word je verrast door de bonte bloemen van menig zeldzame plant. De fauna is er minder opvallend, maar soms zie je fel gekleurde hagedissen of slangen. Het is er een en al gekwetter van vogels, maar deze schuwe dieren ontdek je niet gauw in de wirwar van groen.
Wat is er mooier dan deze mysterieuze natuur te verkennen onder leiding van een bioloog die het gebied op zijn duimpje kent en je naar de mooiste plekjes brengt waar toeristen zelden komen? Geïnteresseerd? Neem dan contact op. Meer hierover in: Doi Suthep natuurtochtjes .

Doi Suthep is the mountain west of Chiang Mai, the summit of the highest peak at 1685 m above sea level. Annually, hundreds of thousands of both Thai and foreign tourists flock to the mountain to visit the famous Wat Phra That Doi Suthep (temple), but only few of them will also explore the fascinating, species-rich forests on the mountain. In particular, the evergreen forests at elevations above the temple are impressive jungles with many giant trees and lianas and dense undergrowth of large-leaved plants from the banana- and ginger-families. Green dominates this tropical jungle, but here and there you come across strange-shaped and brightly-colored flowers of rare plants and trees. Animal life is less conspicuous, but lizards and snakes are often seen. You’ll hear the songs and cries of many birds, but they are difficult to spot in the labyrinths of the tree tops.
There is no better way to explore these mysterious forests than with a biologist who is familiar with the many trails and paths crossing the national park. He can bring you to sites seldom seen by tourists. More about this in:
Doi Suthep natuurtochtjes . Are you interested? Please contact . More about flora and fauna of Doi Suthep-Pui in: click here .

culinair NIEUWCulinair: KHAO SOI en BOK door de MOLEN Noord-Thailand is beroemd om zijn khao soi. Het is het epitoom van de Noord-Thaise keuken, wat hutspot is voor de Hollandse cuisine. Interessant is dat het gerecht niet van Noord-Thaise origine is. En verder is merkwaardig dat het geen rijst bevat, hoewel de naam (khao = rijst) dat suggereert. Maar het is een enorm lekker hapje als het goed is klaargemaakt. Meer hierover en over zestien eethuisjes in Chiang Mai waar je een goede khao soi kunt krijgen in de nieuwe post: khao soi. Culinair hebben wij niet stilgezeten en nieuw is ook het recept voor een ‘unieke Hollandse hutspot’. Nieuw is dit niet: deze hutspot was misschien in de crisisjaren van de vorige eeuw bedacht en dat was niet in Holland maar ergens in Rheinland-Westphalen. De ingrediënten zijn gemakkelijk te krijgen in Chiang Mai en de hap is ideaal voor de vele Hollanders in Thailand die al gauw genoeg hebben van de Thaise keuken: niet bewerkelijk en zeer voedzaam. En ook buiten het Thaise winterseizoen smakelijk. Hierover in: Culinair—bok door de molen .
Vogels van Noord-ThailandEnkele vogels gespot in maart. 1-2: Hop, Common Hoopoe (Upupa epops), in laagland in het district Hot, Chiang Mai (2014-03-24). 3-4: Grey-breasted Prinia (Prinia hodgsonii), in laagland langs de rivier de Ping in het district Pa Sang, Lamphun (2014-03-29). VOGELS DETERMINEREN Meer foto’s van vogels uit Noord-Thailand, slechte en heel slechte, maar ook wel een aantal wat betere in: Enkele vogels-some birds , Enkele vogels-some birds-02 en Enkele vogels-some birds-03. Met wat geluk vind je er een plaatje van de vogel die je gezien hebt en waarvan je zou willen weten tot welke soort hij behoort. (En met wat geluk heb ik er de goede naam bijgezet.) •

©SJON HAUSER: tekst en foto’s

MOTORBIKING January and February is Winter time in northern Thailand, and the second half of February often shows a fast transition from the cool season to the hot season. Rain showers are rare in January and February, so it is an excellent time to explore the countryside in the North on a motorbike. Truly, the forests and fields often show signs of severe desiccation and fires in the fields and the undergrowth of the forests are a common sight. In March, the accumulated smoke from the fires sometimes results in smog. Many tree species flower in the relatively dry and cool months, among them rare species with brilliant and lavish blossoms (see below). This website offers special 6-days tours per minibus for nature lovers, see: Nature Tours What’s more, it promotes a number of DO IT YOURSELF motorbike tours which focus on interesting nature reserves and beautiful landscapes. Exploring the countryside on a motorbike is the way par excellence to enjoy the North’s marvellous nature and culture. One can do this best alone or in small groups (max. 3 motorbikes). To help these adventurers, detailed descriptions of a number of tours have been posted. Best known of all is the Mae Hong Son-loop, but the description of the tour deviates considerably from the standard tour and includes the little known road from Khun Yuam to Mae Chaem: Route 01-Rondje Mae Hong Son (in Dutch) There are also a number of 1-day motorbike tours and detailed descriptions of interesting destinations less than 100 km from Chiang Mai, such as Doi Inthanon, Thailand’s highest peak with cloud forests ; Huai Nam Dang National Park—hill tribes amidst dense forests ; the area between Chiang Dao-Wiang Haeng (Lisu Road, Lisu villages along Highway 1322 to Wiang Haeng), Mae Sot, Little Burma in Thailand and Umphang (Death Highway to Umphang—fifty miles through the clouds).

Pua rice fields Of the ultimate DO IT YOURSELF motorbike tour ‘Eastern North Thailand in 15 days’, full accounts of the first six days have been posted earlier (in Dutch): Day 1. Chiang Mai-Phrao-Nong Khaem-Arunothai-Pha Daeng Motorfietstocht oostelijk Noord-Thailand, 15 dagen-dag 1 Day 2. Pha Daeng-Ban Khum and Doi Ang Khang plus Palong-dorp No Lae Motorfietstocht oostelijk Noord-Thailand, 15 dagen-dag 2 Day 3. Ban Khum-Fang-Tha Ton-Akha-village Lo Cha-Mae Salong Motorfietstocht oostelijk Noord-Thailand, 15 dagen-dag 3 Day 4. Mae Salong-Doi Tung-Mae Sai-Golden Triangle-Chiang Saen Motorfietstocht oostelijk Noord-Thailand, 15 dagen-dag 4 Day 5. Chiang Saen-Chiang Khong-Wiang Saen-Pha Tang-Phu Chi Fa Motorfietstocht oostelijk Noord-Thailand, 15 dagen-dag 5 Day 6. Phu Chi Fa-Huak-Chiang Kham-Phu Langka-Song Khwae-Pua Motorfietstocht oostelijk Noord-Thailand, 15 dagen-dag 6

New are the complete descriptions of days 7-10 crisscrossing the beautiful countryside in the province of Nan and exploring the cultural treasures of its capital: Day 7. (in English!) Pua-Doi Phu Kha National park and around-Pua click here Day 8. Pua-Tha Wang Pha-Nan and temples in and around Nan click here Day 9. Nan-Mae Charim-Ban Rom Klao-Mae Charim-Nan click here Day 10. Nan-Huai Yuak-Wiang Sa-Na Noi-Sao Din-Pak Nai click here For practical information about renting a motorbike in Chiang Mai, preparing a tour and road safety see: Motorfietstochten I also offer tailor-made tours, advice and guided motorbike tours for less than 5 persons. Are you interested? Please contact me. •

Doi Inthanon cloud forestHauser Nature Tours

Special ‘Go Green’ nature tours: 70% nature, 30% culture With biologist/travel writer Sjon Hauser as tour leader During six days you will visit northern Thailand’s most beautiful and interesting national parks and cross remote parts of the picturesque countryside where foreign tourists are a rare sight. You will learn about aspects of Thai culture neglected in other tours, such as spirit worship and the cultivation of a variety of exotic crops. You will make many short hikes in the jungle, but there are no exhausting trekkings lasting for hours. On the other hand, sometimes the trails we follow are steep or we have to climb many steps. The knowledge and expertise of the tour leader will make this tour a special experience for you. The best time of the year for this tour is from May to November. During this period northern Thailand’s nature is lush and beautiful, while there is much activity in the paddies and upland fields. During December and January some parts of the North, that attract few tourists the remaining year, can be crowded with cool season tourists from Bangkok, in particular during weekends and holidays. This may pose a problem for making reservations. On the other hand, from February – April, the forests at the lower elevations are dormant and desiccated, while there is little agricultural activity. This tour will be executed in cooperation with Green Wood Travel in Bangkok. It is aiming at little groups of four to maximal eight persons. More about it in: Nature Tours

Speciale ‘groene’ natuurtochten: 70% natuur, 30% cultuur Voor de natuurliefhebbers onder de globetrotters zijn er nu enkele unieke door mij opgezette 6-daagse natuurreizen: 70% natuur, 30% plattelandscultuur. Behalve dat ze de mooiste natuurgebieden in het noorden zullen bezoeken, en veel uitleg krijgen over de natuur die zo heel anders is dan in de gematigde streken, zullen ze aspecten van de Thaise cultuur te zien krijgen die in de meeste reizen niet aan de orde komen, zoals geestenverering en het verbouwen van bijzondere gewassen. En dat vindt allemaal plaats in delen van Noord-Thailand die zelden door toeristen worden bezocht. Ze zullen talloze korte wandelingen door de natuur en op het platteland maken. Het zijn geen uitputtende trektochten, maar er moeten wel de nodige trappen beklommen worden. Zie ook: Nature Tours ©SJON HAUSER: text and pictures