Motorfietstocht oostelijk Noord-Thailand-dag 12

PHRK1b1. Lan Hin Pum. 2. De tafelberg Phu Hin Rong Kla gedeeltelijk verscholen in de wolken. 3. Dicht montane forest in het centrale deel van het nationaal park.

Dag 12: Nakhon Thai-Phu Hin Rong Kla v.v.: totaal ca. 80-100 km
Deze dag ga je het schitterende Phu Hin Rong Kla nationaal park verkennen. Je legt niet meer dan honderd kilometer op de motorfiets af en je bent meer door de natuur aan het wandelen dan dat je op de motorfiets zit.
Phu  Hin Rong Kla is een enorme tafelberg die grotendeels uit zandsteen is opgebouwd. De hoogste stukken van de berg liggen ca. 1900 m boven zeeniveau. Een groot deel van de begroeiing bestaat uit dicht hill ever green forest of montane forest (donker nevelwoud). Waar de randen van de berg sterk aan weer en wind zijn blootgesteld, liggen de kale en vaak grillige zandsteenrotsen aan de oppervlakte, begroeid met een bijzondere, open vegetatie.
Vertrek niet te laat uit Nakhon Thai in de richting van Dan Sai en sla iets buiten het stadje rechtsaf richting Phu Hin Rong Kla nationaal park. Heb je in het Panya Garden Resort overnacht dan moet je het smalle straatje weer uitrijden en sla je linksaf de highway op. Na een paar kilometer bereik je een Y en daar sla je linksaf Highway 2331 op (rechtsaf gaat naar Phitsanulok) en je volgt de borden PHU HIN RONG KLA. Je passeert een paar dorpen, de laatste twee zijn Hmong-dorpen, en je bereikt na ca. 10 km de slagboom bij de toegangspoort van het nationaal park. Daar betaal je B 200 entree (buitenlanders) of B 40 entree (Thaise nationaliteit of buitenlanders met Thais rijbewijs) en nog eens B 20 voor de motorfiets of scooter. Bij deze toegangspoort met slagboom staat een bord met een kaart van het nationaal park, een goede plek om je even te oriënteren.
Vanaf de ingang klimt de weg de berg op. Eerst ben je weer omgeven door bladverliezend bos, op een hoogte van 800 meter maakt dit plaats voor hill evergreen forest. Na ongeveer 10 km is aan je rechterhand een open (parkeer)terrein omgeven door stalletjes (vnl. van Hmong die er kruiden, klederdracht, sieraden, e.d. verkopen) en gaat een pad naar de rotsformaties van de Lan Hin Taek. De wandeling erheen en terug duurt ongeveer 1-1½ uur en is een aanrader.

kaartje PHRK3a
Een paar honderd meter voorbij het parkeerterrein ligt links het hoofdkwartier van het nationaal park met o.a. het Rang Thong-restaurant dat al vroeg open is en waar je kunt ontbijten (bij Panya Garden is geen restaurant). Aangrenzend is ook een klein museum met info over flora en fauna en de geschiedenis van de berg—in het bijzonder de strijd tussen regeringstroepen en guerilla’s van de Communistische Partij van Thailand (ca. 1970-1982).
Rijd je voorbij het hoofdkwartier rechtdoor over de hoofdweg—Highway 2331 die dwars door het park gaat—dan is er na een kilometer of twee een afslag naar rechts die weer bij een parkeerterrein met Hmong-stalletjes uitkomt. Daar begint een pad naar de fascinerende knolvormige rotsformaties van de Lan Hin Pum: de wandeling erheen en terug is zeer de moeite waard en duurt 1½-2 uur.
Voorbij de afslag naar de Lan Hin Pum liggen de volgende bezienswaardigheden langs de weg:
Air raid shelter: rotsen die door de communisten als bunkers gebruikt werden wanneer hun bolwerk vanuit de lucht werd bestookt. De (steile) trappetjes die afdalen naar de ruimtes onder de rotsen zijn vaak spekglad, wees voorzichtig!
Trainingsschool: Houten (vermolmde) hutten die deel uitmaakten van een school waar nieuwkomers die zich bij het verzet hadden aangesloten (veel studenten uit Bangkok) een training en indoctrinatie kregen.
Waterwiel:  Dit ligt aan een beekje aan de overkant van de trainingsschool. Dit waterwiel is gebouwd door studenten die zich bij de communisten hadden aangesloten.

dag 12-PHRK-21. An anti-aircraft gun at a bare sandstone platform that formerly was the center of the recreational activities of the communists on Phu Hin Rong Kla. During air raids they had to flee to nearby natural bunkers beneath sandstone boulders. 2-3: The exposed rocky areas on the mountain are home of an abundance of wild orchids.

Weer een paar kilometer verder bereik je een Y. Linksaf gaat naar het Hmong-dorp Phu Hin Rong Kla met talloze winkels, en een restaurantje dat een deel van het jaar open is en waar je ook koffie kunt krijgen. In de wijde omgeving van het dorp zijn de berghellingen gecleard voor het verbouwen van kool, maar er worden ook bloemen gekweekt en er zijn macadamia-boomgaarden (macadamianootjes zijn een prijzige delicatesse). Een bezoek aan het dorp is de moeite waard.
Sla je bij de Y rechtsaf dan kom je in het relatief stille en ongerepte deel van het nationaal park, waar de weg grotendeels door dicht bos is omgeven.
Drie kilometer vanaf de Y-splitsing is rechts een (breed) pad dat het bos invoert. Het staat niet aangegeven en het ligt zelfs wat verscholen, maar als je goed oplet zie je waar het begint en schuim omooh het bos ingaat. Na vijftig meter lopen is er waarschijnlijk een hek dat tot doel heeft vee tegen te houden. Klim het hek over. Het pad gaat verder door prachtig dicht bos met boomvarens, zeldzame wortelparasieten (Balanaphora), enorme gembers, tetterende cicades en talloze vogels. Na pakweg 500 m bereik een een open veld van een paar hectare helemaal omgeven door dicht bos. Dit is een plek waar je groot wild verwacht, maar de kans iets te spotten is het grootst vroeg in de ochtend of laat in de namiddag.
Ga je verder over de hoofdweg dat passeer je de grens tussen de provincies Phitsanulok en Phetchabun en na ongeveer 15 km is links een open terrein waar een vlaggemast en een gebouw staat. Hier begint een prachtig pad naar de Man Daeng waterval (3.5 km). Heen en terug duurt zeker drie uur, wellicht te lang om op deze dag te doen, je zou het pad een klein stukje kunnen verkennen: het eerste stuk gaat over rotsen begroeid met plakkaten mos en bezaaid met orchideeën.

dag 12-PHRK-31. Growing cabbages near the Hmong villages of Phu Hin Rong kla and Thap Boek is big business. 2. Lan Hin Pum. 3. Eroded sand stone rocks near the former Communist headquarters. 4. A monument at the foot of Phu Hin Rong Kla commemorating the victims of the civil war on Phu Hin Rong Kla and a few other mountains.

Je moet bij een dagtocht naar Phu Hin Rong Kla een keuze maken uit de talloze attracties. Met een wandeling naar de Lan Hin Pum en een bezoek aan de trainingsschool, het waterwiel, het Hmong-dorp Phu Hin Rong Kla en het museum bij het hoofdkwartier is de dag al goed gevuld.
Op de terugweg naar Nakhon Thai zou je nog kunnen stoppen bij een opmerkelijke, licht gekleurde  “tempel” langs de weg die je niet gauw zult missen. Er wordt momenteel (mei 2014) nog hard aan gewerkt en er wordt veel lokaal bamboe bij de bouw gebruikt.  Het is een soort monument ter nagedachtenis van de velen die bij de voormalige strijd op Phu Hin Rong Kla  (en Khao Kho en Phu Miang, twee andere bergen die communistische bolwerken waren) zijn omgekomen.
Praktische zaken:
Iets ten oosten van Nakhon Thai ligt een groot PTT-pompstation (met een 7Eleven-winkel) aan de hoofdweg naar Dan Sai. Een paar honderd meter verder in de richting van het stadje liggen enkele restaurants : twee mu kata restaurants (vleesbarbecue) en het ‘traditionele’ Phen restaurant. Rijd je verder door naar het centrum dan zijn daar bijna geen restaurants, maar er is in de vroege avond wel een kleine markt waar je allerlei lekkere dingen kunt kopen (en er zijn een paar 7Eleven-winkels).
Voor meer algemene informatie over Phu Hin Rong Kla: klik hier .
Voor een verzameling van foto’s van bloemen die er op de berg te vinden zijn: klik hier.