Motorfietstocht oostelijk Noord-Thailand, 15 dagen-dag 2

Hoog op Doi Ang KhangDag 2. Tham Ngop/Pha Daeng – Ban Khum (Doi Ang Khang)
Pha Daeng<22 km>Ban Khum<ca. 10 km>No Lae en Kop Daeng<ca. 10 km>Ban Khum. Totaal: ruim 42 km.

Vandaag leg je maar een heel korte afstand af. Doe het lekker rustig aan. Maak voor je vertrek bijvoorbeeld eerst een wandeling naar een grot die 2 km van het Happy House ligt.
Je rijdt daarna verder over Highway 1340 in noordelijke richting. De weg gaat soms steil omhoog en je hebt zo nu en dan een prachtig uitzicht op de grillige bergen in het westen. Het bos wordt dichter en natter naarmate je hoger in de bergen komt. Het hill evergreen forest hier zou je ook ‘eikenbos’ kunnen noemen, omdat boomsoorten uit de familie der Fagaceae (waartoe ook de westerse eik, beuk en tamme kastanje behoren) er domineren. In het voorjaar (april-juni) staan veel van die bomen in bloei en de berghellingen zijn dan een roomkleurig schuim van hun bloesems. In het regenseizoen (augustus-september) zitten die bomen vol vruchten en ligt de bodem van het bos bezaaid met hun eikeltjes en stekelige ‘kastanjes’. Veel soorten zijn geroosterd een lekkernij en deze ‘ma ko’ worden op grote schaal door de locale bevolking verzameld.

Doi Ang Khang landschapWeldra ben je in prachtig bergbos. Overal lopen wel hazenpaadjes, dus zet je motorfiets eens langs de kant van de weg om zo’n pad een stuk af te lopen. In het regenseizoen is het bos rijk aan paddestoelen, vooral kleurrijke soorten, zoals de Russula’s, die in symbiose leven met de wortels van de eiken en kastanjes. Schrik niet als er een opeens een paard uit de bosjes opdoemt. In feite zijn het pony’s die hier vrij rondlopen om te grazen, een veestapel die nog dateert van de tijd dat pony’s  deel uitmaakten van de beruchte opiumkaravanen onder de controle van de KMT.
De natuur van dit deel van Doi Ang Khang (ดอยอ่างขาง) komt ook aan de orde in Logboek Doi Ang Khang—langs de Birmese grens naar Fang

eikels en kastanjesNa enige tijd bereik je de koele hoogte van 1300-1400 meter.
Bij een splitsing ga je rechtsaf—linksaf gaat naar weer een ander KMT-dorp, Ban Luang, waar je eventueel later nog kunt rondkijken. De weg klimt omhoog naar een militaire controlepost waar je linksaf slaat.  Je bereikt zeer vochtig bergbos, met o.a. dennen, en je bent niet ver van de top van Doi Ang Khang (ca. 1800 m). In dit bos leeft o.a. de Doi Inthanon-salamander, de enige salamandersoort die Thailand rijk is en die lijkt op een miniatuur dinosauriër. Vooral tijdens regen gaan ze aan de wandel en dan zie je ze wel op de weg. Geleidelijk daalt de weg naar Ban Khum (บ. คุม).

Prunus bloesemDeze weg is voor een deel omzoomd met Prunus-bomen die van december-januari in bloei staan. De Thaise wintertoeristen uit Bangkok komen speciaal naar Doi Ang Khang om zich aan deze ‘kersebloesems’ te vergapen.  Ban Khum ligt op een hoogte van ca. 1400 meter. De weg loopt er min of meer dood. Er is een ruime keuze aan aardige accommodatie en er zijn talloze restaurants. Top end is het Doi Ang Khang Resort bij de ingang van het dorp en grenzend aan het Doi Ang Khang Agricultural Research Station, een koninklijk project. Maar er is ook heel eenvoudige accommodatie, zoals een bed in een slaapzaal bij Sawan Phum. Je kunt in Ban Khum nu ook geld pinnen. Neem ergens je intrek. Mijn favoriete bungalows zijn die van het Doi Ang Khang Garden Resort (ca. 500 baht per nacht). Het grootste deel van het jaar komen er nauwelijks bezoekers in Ban Khum, maar tijdens feestdagen en lange weekends in december en januari kan het er druk zijn. Dan strijken de Thaise toeristen er massaal neer om van het koele klimaat te genieten. Ban Pale Na Ha aan de voorzijde van het dorpje is een goede plek om te lunchen.

pony en salamanderGa in de middag een klein tochtje op de motorfiets maken naar de dorpjes  No Lae en Kop Dang. Om die te bereiken rijd je een kilometer terug. Dan is er wat verscholen aan de linkerkant een scherpe afslag die meteen vrij steil omhoog gaat—neem deze afslag. Na een rit van een paar kilometer door bos en plantages is er rechts een afslag naar het Kop Dang, een Lahu-dorp. Om het Palong-dorp No Lae te bereiken rijd je rechtdoor (vnl. afdalen). Dit is een tamelijk schilderachtig dorp. Opvallend is de fraaie, kleurrijke dracht van de Palong-vrouwen. In Thailand zijn maar enkele dorpen van dit uit Myanmar afkomstige volk. De Palong zijn enigszins verwant aan de Karen. Voorbij No Lae gaat de weg verder en gaat omlaag naar het dal van Fang. Waag je niet aan deze afdaling—die is buitengewoon steil terwijl het wegdek vaak gruizig is. Je kunt een bezoek aan deze dorpjes in de middag combineren met een natuurwandeling. Er zijn talloze wandelpaden door het bos die beginnen aan de hoofdweg tussen de militaire post bij de driesprong en Ban Khum.

bloemen en paddestoelenDe restaurantjes in Ban Khum sluiten vroeg in de avond dus zorg dat je op tijd terug bent voor het avondeten. Ban Khum is helemaal door dicht bergbos omgeven en er zijn talloze wandelpaden. Die nabijheid maakt het ook heel geschikt om een nachtwandeling te maken—je kan de motorfiets bij het resort laten staan. Zorg ervoor een goede schijnwerper bij je te hebben.
Groot wild zul je evenwel niet gauw tegenkomen, maar misschien wel slangen, vliegende eekhoorns, e.d.

Palong

Ga verder naar Motorfietstocht oostelijk Noord-Thailand, 15 dagen-dag 3

Copyright: SJON HAUSER: tekst, foto’s en kaartwerk