Luang Pu Thuats reuzenbeeld in Ang Thong

01-thuat-angthong01: De Zuid-Thaise monnik Luang Pu Thuat leefde in de 17e eeuw en wordt nog steeds vereerd—Thuats verering heeft zelfs grotere vormen aangenomen dan ooit. In Ang Thong is een reusachtig beeld van hem voltooid temidden van de rijstvelden.

SUPERBEELD VOOR EEN SUPERMONNIK

Onder de vele monniken die momenteel in Thailand een bijzondere verering genieten is Luang Pu Thuat de man die het langst geleden leefde: van 1588 tot 1688. De afgelopen jaren is de populariteit van deze oude, magische begaafde monnik sterk toegenomen. Aanvankelijk werd Thuat voornamelijk in Zuid-Thailand vereerd, inmiddels is hij over heel Thailand een van de meest aanbeden heiligen. Op het terrein van steeds meer tempels rijzen beelden van hem op, waaronder enkele van reusachtige afmetingen.

02-thuat-angthong-87002: Magic & entertainment

Een jaar geleden is zo’n een enorm beeld voltooid temidden van de rijstvelden in de provincie Ang Thong, ongeveer honderd kilometer ten noorden van Bangkok—om precies te zijn in het district Maharat. Om van een voortdurende stroom bezoekers verzekerd te zijn, werd het gebouwd aan Highway 32 (=AH1), een van de drukste wegen van Bangkok naar het noorden. Voor reizigers uit Bangkok met eigen vervoer is het beeld de plek bij uitstek om een eerste stop te maken wanneer er nog een lange reis voor de boeg staat. Het beeld is gebouwd op een eilandje in een klein meer. Een wandeling door een galerij van eetstalletjes en kramen met snuisterijen en boeddhistische parafernalia brengt de bezoeker bij de loopbrug naar het beeld.

03-thuat-angthong-87003: (links) de galerij met stalletjes die naar het reuzenbeeld voert, (rechts) devoten voor kleinere beelden van de heilige.

Deze enorme Luang Pho Thuat is momenteel een van Thailands drukst bezochte ‘spirituele centra’. Door de entourage heb je een beetje het gevoel op de Efteling rond te lopen: drie enorme knalgele pullen die in het meer dobberen dragen onder andere bij tot een Disney-effect. Misschien komen er ooit nog waterfietsen waarmee de bezoekers een rondje om het beeld kunnen maken—spiritueel waterfietsen als een soort bedevaart.
De commerciële exploitatie van boeddhistische heiligdommen is geen nieuw verschijnsel in Thailand, maar heeft de afgelopen decennia een grootse vlucht genomen. De revival van Luang Pu Thuat binnen dat geheel is opmerkelijk.

04-thuat-angthong-87004: Vanuit verschillend perspectief drie keer het reusachtige beeld van Thuat.

05-thuat-angthong-87005: 1. Thuat-beeldjes en –amuletten gaan als warme broodjes over de toonbank. 2-3. Op kleinere beelden kunnen de bezoekers zich uitleven door er goudpapier op te plakken. In zijn schoot draagt Thuat een magische bol die een mythologische slang daar deponeerde toen hij nog een baby was.

Voor meer informatie over Luang Pu Thuat click here .

Hoe kom je er?
Bijna het gehele district Maharat (inclusief de districtshoofdstad Maharat) ligt ten oosten van Highway 32. Maar het reuzenbeeld van Thuat ligt in een smalle strook ten westen van de snelweg. Om er te komen vanuit Bangkok rijd je richting Ang Thong op de Highway 32. Enkele kilometers voor de provinciehoofdstad Ang Thong, bij kilometerpaal 55, zie je het enorme beeld vanzelf links van de weg. Kom je van de andere kant dan is het de kunst aan de overkant van de verkeersader te komen. Vrijwel op dezelfde hoogte als het beeld is een kleine verkeerstunnel voor een U-turn onder de snelweg door—niet al te duidelijk aangegeven.

06-thuat-angthong-87006: 1. Een gigantische kilometerpaal 55 geeft de oprit naar het Thuat-beeld aan. 2. Een bescheiden spandoek wijst op een verkeerstunnel onder de snelweg door om een U-turn te maken.