Khao soi-16 khao soi-restaurants in Chiang Mai

khao soi-1aKhao soi-restaurants in Chiang Mai
Khao Soi is zo’n beetje het toonbeeld van de Noord-Thaise cuisine. Zoals (culinair en lokaal) historicus Ron Renard ooit stelde, moet je als bewoner van Bangkok tijdens een bezoek aan Chiang Mai zeker twee dingen doen: de tempel op Doi Suthep bezoeken en genieten van een goede khao soi-maaltijd. Ooit had de reputatie van het gerecht nog nauwelijks de grenzen van Bangkok bereikt en de bezoekers uit de hoofdstad meenden toen soms dat ze een rijstgerecht zouden krijgen voorgeschoteld— want khao betekent ‘rijst’— in plaats van een ‘noodle soepje’. Renard legt ergens uit hoe dat zit en stelt overtuigend dat het gerecht van oorsprong uit Myanmars Shan Staat komt en van Shan (Tai Yai)-origine is. Dat is wellicht de reden dat het vaak een ‘Birmees’ gerecht of een gerecht met ‘Birmese invloed’ genoemd wordt—wat door een chauvinistische Shan zal worden tegengesproken.
Het feit dat khao soi een populair ‘traditioneel’ gerecht is bij de uit Zuid-China afkomstige moslim-Yunnanezen in Chiang Mai en elders in Noord-Thailand suggereert echter een Yunnanese invloed. Het één sluit het ander niet uit. De Yunnanezen (en Shan) waren in het verleden de voornaamste handelaren op de route Yunnan – Chiang Mai ( – Moulmein) die dwars door de Shan Staat van Birma (nu Myanmar) liep. En de Chinezen van het nationalistische Kuomintang Leger (KMT) die in de jaren zestig op talloze plaatsen in Noord-Thailand zouden neerstrijken en er de belangrijkste kern van plaatsen als Rak Thai, Arunothai, Mae Salong en Pha Tang zouden vormen, hadden eerst meer dan tien jaar in de Shan Staat geleefd voordat ze door de politieke ontwikkelingen in Birma naar Thailand uitweken—dus er waren volop contacten tussen de Birmese Shans en de moslim/KMT-Chinezen geweest.
Laten we de geschiedenis nu rusten en kijken hoe de khao soi er tegenwoordig in de eethuisjes van Chiang Mai uitziet. Het is een relatief dunne curry met kokosmelk die wat weg heeft van de Indiase Masman-curry. In de  khao soi-curry worden echter gele van tarwemeel gemaakte egg noodles (‘bami’) gestopt en het geheel wordt gelardeerd krisperige, gebakken egg noodels. Daarnaast wordt in de bekendste versie, khao soi kai, een gekookte kippenpoot of stukjes gekookt kippenvlees toegevoegd. Tenslotte wordt er wat vers korianderblad over gestrooid. Naast het gerecht krijg je een schaaltje met gepekelde groente (mosterdblad), rauwe rode uitjes, en een kwart limoen. De limoen pers je uit over de khao soi en de gepekelde en rauwe groente wordt doorgaans in zijn geheel aan het gerecht toegevoegd. In de moslim-restaurants krijg je in plaats van gepekeld mosterdblad en rauwe uitjes vaak een schaaltje met een (soms scherpe) zure/gepekeld cutley waar ook chili door zit. Verder kun je het gerecht scherper maken met een olie-achtige chilipasta (‘sambal’) die meestal op tafel gereed staat. Dit is pittig spul dus wees er niet te kwistig mee. Soms staat er een fles dikke zoete sojasaus klaar en sommigen vinden het lekker een scheutje daarvan toe te voegen. In sommige restaurants kun je het gerecht ook met rundvlees eten of zelfs met luk chin (‘soepballen’)—en heel soms met varkensvlees (maar dit laatste niet in de moslim-restaurants).
WAARSCHUWING! De ultieme khao soi-ervaring is het gerecht lekker scherp te maken met een lepeltje chilipasta en de kippenbout met de eetstokjes uit de saus te lichten om het vlees ervan af te peuzelen. Glijdt de kippenbout tussen de stokjes vandaan en plonst hij terug in de saus dan loop je de kans een scheut van de scherpe saus in je ogen te krijgen. Je zal dan als een verblinde zombie door de zaak moeten lopen om je ogen uit te wassen op het toilet.Hier volgt een lijst van zestien restaurants waar je khao soi kunt krijgen—in de meeste een goede khao soi, in sommige een wat minder lekkere. De lijst zou gemakkelijk met vijftig andere eethuisjes kunnen worden uitgebreid.
kaart CNX1. Arun Rai  2. Sai Lom Choi 3. Khao Soi Pala 4. Khao Soi Faham  5. Khao Soi Lam Duan 6. Huean Phen 7. Khao Soi Si Chai 8. T.o. Drie Koningen 9. Chiang Moi Cafe 10. Kuai Tieo Sai Sri Islam 11. Bij de regenboom 12. Khao Soi Suthasinee 3 13. Khao Soi Fueang Fa 14. Khao Soi Wiang Phing 15. Khao Soi Khun Yai 16. Lung Wi

1. ARUN RAI. Dit is misschien wel Chiang Mais bekendste ‘traditionele restaurant’, een good oldie in het hart van de stad, tweehonderd meter van de Tha Phae Poort. De kaeng hangle, kaeng khari kai en de gekruide worstjes van dit restaurant zijn terecht ‘wereldberoemd’ en je vindt een aantal van die geliefde gerechten in grote metalen bakken bij de ingang. Hoewel het er druk kan zijn hoef je nooit lang op je maaltijd te wachten. Je kunt in het restaurant ook kleefrijst krijgen, dat in gevlochten mandjes wordt geserveerd (goed te combineren met khao soi, al wordt dit zelden gedaan). Khao Soi staat op het menu-kaart. Ik vind Arun Rai’s khao soi goed, maar niet uitmuntend, zoals de kaeng hangle. Ondanks  de ligging in het hart van de stad heeft het restaurant een royale parkeergelegenheid op de binnenplaats.

2. SAI LOM CHOI -Dit kleine restaurant ligt op een steenworp van de Tha Phae Poort, tegenover het Montri Hotel, aan de straat waar zondags een drukke markt is. Vele jaren geleden was het gespecialiseerd in kuai thieo-soepjes en orgaanvleessoep, maar het serveerde ook een goede khao soi. De klandizie was voornamelijk Thais, buitenlanders wierpen een blik naar binnen en liepen weer verder. Eind jaren negentig begon het zich meer op buitenlanders te oriënteren met een rijk geïllustreerde Engelstalige menukaart en een sissend expresso-apparaat. Dankzij goede aanbevelingen in reisgidsen werd het een zeer populaire eetgelegenheid voor low budget reizigers. Thaise bezoekers komen er niet meer. De kwaliteit van het eten is uitstekend gebleven maar flink in prijs gestegen en het kan lang duren voordat het op tafel staat. De khao soi kai met een flesje water kost ᴃ 50, maar de hoeveelheud stukjes kip is niet erg royaal. Naast de gepekelde groente en rauwe uitjes wordt een spuitflesje met limoensap geserveerd, zodat je limoensap royaal kunt toevoegen (in sommige restaurants krijg je mar een piepklein stukje limoen). Het gerecht is hier goed te combineren met khao nieo mamuang (kleefrijst met mango) als nagerecht. Het restaurant is open van 8.00 tot 15.30. Gelukkig heeft het geestenhuis, opgeknapt en opgepoetst nog steeds in een hoek van de zaak te vinden, de metamorfose van het restaurant goed doorstaan.

3. RAN KHAO SOI PALA-Dit sobere restaurant ligt naast een 7Eleven aan de CNX-Lamphun Road, schuin tegenover de parkeerplaats voor de blauwe song thaeo’s naar Lamphun en nog geen honderd meter van de Rim Ping-supermarkt.
Dit is een van mijn favoriete khao soi-restaurants in Chiang Mai. De khao soi kai heeft een stevige kippenbout en bavat bovendien twee heerlijke khieo thot krok (vleespasteitje gewikkeld in deeg en knappend gefrituurd). Prijs: ᴃ 40,- Met zijn houten tafeltjes en stoelen heeft het restaurant een nog wat ouderwetse ‘Chinese’ uitstraling. Het is een beetje donker binnen. De zaak sluit om 16.00 uur.khao soi -3Links: Arun Rai (1). Midden: Khao Soi Faham (4). Rechts: Huean Phen (6).

4. KHAO SOI FAHAM
Een gereputeerd, tamelijk groot lunchrestaurant gevestigd in een houten huis aan de Faham Road op de oostoever van de Ping, aan de noordkant van de stad en grenzend aan Wat Faham. De keuken en bediening is efficiënt en binnen een wip staat er een uitstekende khao soi kai op tafel.

5. KHAO SOI LAM DUAN
Deze tamelijk grote zaak met houten tafels en stoelen en een ruim aantal portetten van vorsten en heilige monniken aan de muur ligt ongeveer 300 meter ten zuiden van Wat Faham aan de Faham Road. De khao soi was goed van smaak, bevatte twee kleine kippenboutjes maar de hoeveelheid saus (curry) was nogal gering. Met een glas nam krachiap betaalde ik er ᴃ 50 voor.

6. HUEAN PHEN. Dit bekende restaurant ligt aan de Ratchamankha Road ten westen van de Chedi Luang, en 200 meter van het politiebureau in het hart van de wiang van Chiang Mai. Het is gespeciliseerd in talloze traditioneel Noord-Thaise gerechten. Het restaurant wordt rond lunchtijd zeer druk bezocht, maar de bediening door het in mohom (blauwe katoenen boerenshirt) gestoken personeel is efficiënt. Een van de specaliteiten is de khao soi—en die mag er zijn. Prijs ca. ᴃ 40

7. KHAO SOI SI CHAI
Dit geliefde restaurant ligt schuin achter het Drie Koningen Monument. Voor een goede khao soi met een flesje water erbij betaalde ik ᴃ 50. De kippenpoot was royaal van formaat, niet van een dwergkuiken, de saus was smakelijk. Ik kreeg een royale hoeveelheid gepekeld mosterdblad en rauwe uitjes. Tijdens lunchtijd is het er druk. Het restaurant ligt op een hoek en is aan twee kanten open, dus geen donkere, naargeestige niche waar je zit te eten. De bediening is ondanks de drukte snel en vriendelijk. Er is een ruime keuze aan andere gerechten te krijgen.
Historische noot. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig bevond zich op deze plaats een van de eerste Japanse restaurants in Chiang Mai.

8. TEGENOVER DE DRIE KONINGEN
Niet zo ver van het Si Chai is een ander restaurant met khao soi bovenaan op de menulijst, gelegen aan de Pra Pok Klao Road op de hoek van de steeg die naar Wat Duang Di leidt. Het eethuisje is ook in chok (tot prut doorgekookt khao tom rijstsoep) gespecialiseerd. Je hebt er uitzicht over het gerechtshof en het plein met het Drie Koningen Monument.

9. CHIANG MOI CAFE
Niet zo ver van de Suan Dok Poort aan de binnenzijde van de stadssingel (Ku Mueang), op de hoek van Soi 2 Singharat. Voor de ingang van het restaurant staat een knoestige met klimplanten en varens begroeide regenboom die min of meer onderdeel van het interieur is geworden. Die boom en de entourage (oude foto’s aan de muren) maakt het restaurant een sfeervolle plek. Rond lunchtijd kan het er druk zijn.
De khao soi kai is smakelijk en bevat met twee  forse (!) kippenbouten. Voor het gerecht en een glas goeavesap betaalde ik ᴃ 70. De bediening door de ‘hoofdober’ had wat vriendelijker kunnen zijn!

10. KUAI TIEO SAI SRI ISLAM
Halal restaurant in de Santitam wijk, 300 m ten westen van de ‘Si Yaek Santitam’ en gelegen tegenover het Inthanin Hotel. Een heel sober restaurant met een golfplaten dak. De khao soi kai is met een royale hoeveelheid kleine stukjes kip. Smaak OK, maar geen topper, vind ik. Prijs: ᴃ 35. Het eethuisje is op vrijdag geslotem.

khao soi 4aLinks: Chang Moi Cafe (9). Midden: Khao Soi Suthasinee 3 (12). Rechts: Bij de regenboom (11).

11. BIJ DE REGENBOOM
Dit is een klein restaurant gevestigd in een houten huis aan de rontonde met grote regenboom aan de Chiang Mai-Lamphun Road, vlak bij de Gymkhana Club. Het karaktervolle restaurant is van het type ‘ouderwets Chinees bruin koffiehuis-eethuisje’, een specimen dat in Chiang Mai snel aan het verdwijnen is. De portie khao soi kai was aan de kleine kant, misschien leek het wat weinig door de kleine, hoge kom waarin het geserveerd werd. Met de smaak was ‘niets mis’ (om eens een uitdrukking te gebruiken die ik honderden keren van Nederlandse paxen gehoord heb) en de twee kleine kippenboutjes leverden royaal vlees. Met uitzicht op een prachtige regenboom en helaas ook veel verkeer. Prijs ᴃ 30.

12. KHAO SOI SUTHASINEE 3
Dit moslim restaurant ligt aan de Chang Khlan Road, 200 m ten zuiden van het Memorial Hospital, maar aan de andere kant van de weg. De Khao Soi Kai was OK en voorzien van een redelijke hoeveelheid stukjes kip. Prijs: ᴃ 35.

khao soi 5aLinks: Khao Soi Wiang Phing (14). Midden: Khao Soi Khun Yai (15). Rechts: De locatie van Lung Wi naast de ruïnechedi in de tijd dat er een boutique was gevestigd. (16)

13. KHAO SOI FUEANG FA
Dis een moslim restaurant in het hart van Chuang Mais islamitisch deel van het Night Bazaar-gebied, Soi 1 Charoen Prathet Road. Het open restaurant grenst aan een binnenplaats die beschaduwd wordt door een grote parapluvoom (Terminalia catappa). Rond lunchtijd was het er nog tamelijk rustig. De khao soi kai kon ik niet waarderen: de hoeveelheid stukjes kip was klein en de crispy noodles waren slap en week. Op de gepekelde groenten Yunnan-stijl had ik niets aan te merken. Prijs: ᴃ 35.

14. KHAO SOI WIANG PHING
Donker smal restaurantje aan het (noordelijk) begin van de Chang Khlan Road.
Vriendelijke bediening. Uitstekende Khao Soi Kai met ruime hoeveelheid brokjes beenloze kip. Ondanks de drukte tijdens lunchtijd stond de kom snel voor me. Prijs: ᴃ 40.

15. KHAO SOI KHUN YAI
Dit eenvoudige open eethuisje onder een afdak ligt aan de weg langs de binnenzijde van de noordkant van de Ku Mueang-gracht, de Si Phum Road. Tussen Wat Khuan Kha Ma en een andere tempel is een ommuurde binnenplaats en meteen links van de ingang ervan vind je het eethuisje, dat nauwelijks meer is dan een eetstalletje met tafels en stoelen onder een afdak. De khao soi is nogal standaard: kleine stukjes kippenvlees, gepekeld mosterdblad en rauwe uitjes, maar uitstekend van smaak. Deze eenvoudige en vriendelijke plek werd een aantal jaren geleden op een website uitgeroepen tot ‘favoriete khao soi-restaurant’. Het kreeg voor het een gerecht een beoordeling die anderhalve punt hoger uitviel dan voor de khao soi in het restaurant van het TOP- END-vijf-sterren hotel Four Seasons in Chiang Mai. Bij Four Seasons kostte het ᴃ 250, bij Khun Yai kost het nu ᴃ 30. Het restaurantje sluit vroeg in de middag (ca. 14.00 uur).

16. KHAO SOI LUNG WI
Naast de kleine, geruïneeerde chedi schuin tegenover de Chiang Mai Gate bevindt zich een piepklein, sfeervol khao soi-restaurant waar een prima khao soi kai wordt geserveerd. Er heerst die aangename sfeer van een ouderwets ‘Chinees’ bruin koffiehuis-restaurant, minus de herrie (die vind je op de straat ervoor). Het is er koel, er staan drie of vier houten tafels en de eetstokjes zijn van metaal. Het eethuisje wordt gerund door een ouder echtpaar (ik neem tenminste aan dat ze een echtpaar vormen) en de zaak is genoemd naar Lung Wi (‘oom Wi’), het baasje. Het hoort tot de top drie van mijn favoriete khao soi-restaurants. In 2014 sloot de zaak en kwam er een kleine boutique voor in de plaats. Het modieuze winkeltje bleek al binnen een jaar een miskleun te zijn. Lung Wi kwam daarna terug om er weer zijn khao soi aan de man te brengen.