Enkele bloemen in maart – Some flowers of March
Enkele bloemen in maart
Het vurig geweld van de Flame of the Forest komt in maart aan zijn eind, maar talloze andere bijzondere bloemen en bloesems beginnen dan juist de aandacht te trekken. In de bergen stelen de bloemen van de Orchid Tree (Bauhinia variegata) [2-zie boven] en de Tiger’s Claw (ook wel: Coral Tree, Erythrina stricta) [3] de show. Op sommige berghellingen zijn beide soorten talrijk en staan ze door elkaar heen wat een wonderbaarlijke mengeling van rood en wit geeft. De bermbegroeiing wordt vaak gedomineerd door de Composiet Eupatorium adenophorum [1]. Een andere opvallende verschijning is Clerodendron infortunatum [4] die plaatselijk soms ook talrijk is.
In March, most of the exuberant blossoms of the Flame of the Forest have become ‘extinguished’, but now the bright colors of other blossoms and flowers attract the attention. The the Orchid Tree (Bauhinia variegata) [2-sea above] and the Tiger’s Claw or Coral Tree (Erythrina stricta) [3] often grow next to each other and turn many hill and mountain slopes into brilliant amalgams of white and red. On the other hand, alongside mountain roads and in open spaces Eupatorium adenophorum [1] from the Asteraceae family often dominates the vegetation. Another remarkable flowering plant of the season is Clerodendron infortunatum [4] which can be quite abundant locally.

Clerodendron infortunatum (Verbenaceae, IJzerhartfamilie). Deze Clerodendron is bloeiend in maart in de heuvels en bergen al even algemeen als een andere Clerodendron (C. paniculatum) met rode bloemen in de nazomer en het najaar (september-oktober). De samengestelde bloem bestaat uit kleine witte bloempjes met een roze-rood hartje waaruit lange witte draden steken.

Eupatorium adenophorum, Asteraceae (composieten). In december en januari wordt veel open terrein in de bergen gedomineerd door de composiet Jack-in-the-bush (Eupatorium odoratum), maar als deze in maart is uitgebloeid begint de verwante soort Eupatorium adenophorum (in het Thais Sap Ma genoemd) te woekeren. Een veelheid aan witte bloempjes komt voort uit een paarsrood knopje. De bloemen trekken zwermen vlinders aan.
Tiger Grass (Thysanoleana maxima), Poaceae. Naast de schreeuwend rode ‘tijgerklauwen’ is er een overdaad aan bloeiend ‘tijgergras’. In feite bloeit deze zeer algemene ruim twee meter hoge grassoort een groot deel van het jaar, maar misschien toch wel het uitbundigst in maart. Vooral die maand trekken Noord-Thaise dorpelingen erop uit om de halmen met jonge aren te verzamelen en in de zon te drogen te leggen om er later de traditionele Thaise ‘bezems’ (juister: huiszwabbers) van te maken. In het Thai heet deze nuttige grassoort Kong.
Dendrobium chrysotoxum (Orchidaceae). Maart is ook het hoogseizoen van een van de algemeenste wilde orchidee?n, eentje met dichte trossen van gele bloemen met oranjegele hartjes. In het Thai wordt deze Ueang Kham wordt genoemd. In het bos zul je niettemin niet struikelen over deze soort, die meestal hoog in de bomen zit. Maar aan de Chiang Mai-Lamphun Road tussen Nong Hoi en Saraphi zijn de stammen van veel van de imposante dipterocarpen (de soort Dipterocarpus alatus) getooid met de gekweekte vorm ervan. Maart is ook de maand dat de mediums van Chiang Mai collectief op bepaalde plaatsen voor hun geesten dansen. Behalve met bonte gewaden en zonnebrillen zijn velen van hen uitgerust met een bloemtros van deze orchideeën in hun haar of op hun hoofddoek.
Orchid Tree (Bauhinia variegata), Caesalpinioideae. Thaise naam: Siat Dok Khao. Prachtige witte bloesems in de vrijwel bladerloze bomen. Ze kunnen hele berghellingen wit kleuren en zijn op sommige plaatsen een toeristische attractie zoals in een deel van het Doi Phu Kha nationaal park in Nan (foto’s 1 en 2 zijn genomen nabij het dorp Maniphruek in het natuurgebied).
Mussaenda sanderiana (Rubiaceae), in het Thais: Khem Khao. Deze prachtige plant is volop in bloei in maart vooral te vinden aan de randen van evergreen bos, dus wat hoger in de bergen (tot een hoogte van 1800 m). Op het eerste gezicht lijken de fascinerende bloemen op een soort witte versie van de kerstroos, met de opvallende witte schijnbloemen rond de kleine gele bloempjes. In feite bestaat de witte ‘schijnbloem’ uit een groep echte bloemblaadjes (sepalen) van verschillende bloemen. Elk onafhankelijk bloempje bestaat uit een oranjegele kroon (corolla) met één veel groter wit bloemblad aan een steeltje. De verwante Mussaenda kerrii lijkt er sterk op maar de corolla’s vandeze struik zijn meer oranjerood van kleur.
Dodder (Cuscuta chinensis), Cuscutaceae. Thaise naam: Foi Thong. Deze klimplant overwoekert planten en struiken met een wirwar van draden. Die draden bevatten bladgroen, maar de meeste voedingsstoffen maakt de dodder niet zelf, maar haalt hij uit de wortels van de gastheer waarop hij parasiteert. In maart groeit de plant explosief en brengt minuskule, knopvormige bloempjes voort (rechts).
Chomphu Phu Kha (Bretschneidera sinensis), Bretschneideraceae. Deze boomsoort is de enige vertegenwoordiger van de familie der Bretschneideraceae. Ook bijzonder is de zeldzaamheid van de soort: hij is in Thailand slechts te vinden in het Doi Phu Kha nationaal park in Nan (en komt daarnaast ook lokaal voor in zuidelijk China en noordelijk Vietnam). De foto’s van de fraaie roze bloemen hierboven zijn genomen op 14 maart 2014. Het waren de laatste bloemen van het jaar en je ziet dat ze al bijna uitgebloeid zijn. Begin- en midden-februari is de beste tijd om de bloemen er in al hun schoonheid aan te treffen.
©SJON HAUSER: text and pictures