Droomhuisjes in Noord-Thailand

Droomhuisjes in Noord-Thailand

www.sjonhauser.nl/droomhuisjes-in-noord-thailand
key words: accommodatie, Bo Kon Homestay, Casa Waranya, Garden Huts, Omkoi, Pua, Umphang
Samenvatting: Door hun ligging te midden van schitterende natuur en pittoresk platteland behoren de bungalows van Bo Kon Homestay in Pua, Casa Waranya in Omkoi en Garden Huts in Umphang tot mijn favoriete plekken in Noord-Thailand.
Tekst en foto’s: SJON HAUSER©2019

A. Bo Kon Homestay, Ban Tuet, Pua, Provincie Nan, BGarden Huts, Umphang, Provincie Tak, C. Casa Waranya, Omkoi, Chiang Mai Province.

PUA: BO KON HOMESTAY

A. Boomvarens in het Doi Phu Kha Nationaal Park, 30 km vanaf Bo Kon Homestay, B. De huisjes van Bo kon Homestay, C. Het uitzicht over de rijstvelden, D. Oerbos in de bergen 40 km ten oosten van Bo Kon Homestay.

Het district Pua in de provincie Nan is rijk aan zowel schitterende natuur als boeiende plattelandscultuur. In de bergen ten oosten van de plaats strekt zich het Doi Phu Kha Nationaal Park uit, een uniek natuurgebied met onder meer uitgestrekt nevelwoud met vele soorten planten en dieren die in Thailand alleen maar bekend zijn uit Pua en het aangrenzende Bo Kluea. In het laagland rond Pua staat de rijstbouw centraal en is het culturele leven nog grotendeels verbonden met de cyclus van de rijstbouw. Het district is rijk aan schilderachtige dorpstempels en een aantal daarvan herbergt interessante, oude of nieuwe muurschilderingen die een must zijn voor de liefhebber. Ondanks de ligging aan een drukke rijksweg is Pua een aardig plaatsje en er is een ruime keuze aan accommodatie. Maar je bent gek wanneer je niet kiest voor de bungalows van Bo Kon Homestay, twee kilometer ten oosten van Pua en gelegen temidden van de rijstvelden. Elk van de vijf huisjes heeft een ruim balkon vanwaar je over de rijstvelden uitkijkt op de bergen in het oosten. Een verfrissend windje zorgt ervoor dat het er nooit benauwend warm is. Op elk balkon staat naast een tafeltje en stoelen een koelkast, zodat een koud biertje steeds binnen bereik is. Het is vooral deze schitterende ligging die Bo Kon Homestay tot een van mijn favoriete plekjes in Thailand maakt. En in de tuin en omringende velden zijn talloze interessante vogelsoorten te bespieden.
De kamers hebben zowel fan als airconditioning en kosten circa 500 baht per nacht. De zaak wordt gerund door uiterst vriendelijke en behulpzame locale ‘Noord-Thais’ in hart en nieren. Een ontbijt van rijstpap, toast en fruit is inclusief. Ik ben er al talloze keren geweest met vrienden of met paxen van (privaat) tours door Noord-Thailand. Mijn metgezellen waren soms niet onverdeeld enthousiast over Bo Kon. De bedden vond men hard, en het gekraai van de vechthanen in de vroege ochtend zou niet te harden zijn.

OMKOI: CASA WARANYA

A. Casa Waranya-bungalow, B. Het uitzicht over de bergen van Omkoi vanuit Casa Waranya.

De prachtige ligging in de bergen (met een subliem uitzicht) is voor mij de hoofdreden dat Casa Waranya in Omkoi tot mijn favoriete plekjes in Thailand behoort. Omkoi is de bescheiden hoofdplaats van het afgelegen, gelijknamige district in het zuidoosten van Chiang Mai. Het is een van de hoogst gelegen plaatsjes in Thailand (800 m boven zeeniveau) en de vijf of zes huisjes van Casa Waranya liggen nog eens vijftig meter hoger. Op de uiterst propere kamers van ca. 500 baht per nacht valt werkelijk niets aan te merken. Airconditioning ontbreekt maar is ook geheel overbodig op deze hoogte. Ook een balkonnetje ontbreekt, maar buiten staan tafeltje en stoelen onder een afdakje om er van het uitzicht te genieten. Voor een (Thais) ontbijt is men aangewezen op een van de talloze kleine eethuisjes in Omkoi (op ca. 1 km van Casa Waranya). Deze droomaccommodatie is het project van Pieter uit Asperen en zijn charmante Noord-Thaise vrouw Waranya.
Casa Waranya is een ideale plek om enkele dagen tot rust te komen en als springplank te gebruiken bij het verkennen van de omgeving, zoals de weelderige natuur ten zuiden van Omkoi (vooral rond Ban Muser) en de vele, vaak mooi te midden van rijstterrassen gelegen Karen-dorpjes. In het regenseizoen zijn veel van de onverharde plattelandswegen en –paden echter moeilijk begaanbaar.
Ik denk dat de meeste bezoekers euforisch zullen zijn over de prachtige accommodatie van Casa Waranya. Persoonlijk vind ik de ligging van de huisjes aan een (hellend) plein van cement geen pluspunt. De auto’s en pick-ups van andere bezoekers staan ‘s avonds vrijwel recht voor je neus geparkeerd en dat doet samen met zo’n lap cement toch een beetje afbreuk aan deze geweldige plek.
Resort Casa Waranya Omkoi, Phone: 089-2651975 / 080-6798776. In Omkoi wordt de weg naar het resort met duidelijke borden met rode pijlen aangegeven.

UMPHANG: GARDEN HUTS (SUAN BUNYAKON)

Garden Huts. A. Toegangsweg, aan de brug over de Umphangbeek, B. Ae, de Karen-vrouw die er de boel runt. C. Houten bungalows, op de voorgrond Phailin 1. D. De Umphangbeek waaraan Garden Huts ligt.

De eerste keer dat ik op de motorfiets in Umphang arriveerde (in 2003 of 2004) en ik er op zoek ging naar accommodatie om de nacht door te brengen, belandde ik in de Garden Huts (door de Thais Suan Bunyakon genoemd) iets buiten het centrum van het plaatsje. In de erop volgende jaren heb ik Umphang nog tientallen keren bezocht en geen enkele keer ben ik de Garden Huts ontrouw geweest. Er is een keuze aan verschillende accommodatie en steeds ging mijn keuze uit naar de (goedkope) houten bungalows met groot balkon. (Duurdere kamers met airconditioning vindt de bezoeker o.a. in een stenen gebouw van drie verdiepingen.) De grote attractie is de rustige ligging aan een beek en de grote goed onderhouden tuin (die veel vogels aantrekt). De houten bungalows hebben een groot balkon uitgerust met stoelen en een grote werktafel. Een klein nadeel is dat na zware regenval de tuin drassig of soms gedeeltelijk overstroomd is. Een groter nadeel vind ik de herrie afkomstig van naburige accommodatie die in het hoogseizoen regelmatig over de beek galmt (met name van november tot februari, vooral in het weekend).
Eigenaar van het complex is Nipaporn Thaworn, beter bekend als“Mae” (moeder), een inmiddels bejaarde dame. Ze wil haar accommodatie al jaren graag verkopen, maar is daar nog niet in geslaagd. De afgelopen twee jaar is Mae vaak op reis, één keer ging ze zelfs naar India voor een boeddhistische pelgrimstocht. Dat ze vroom boeddhist is blijkt ook uit een speciale gebedshal en meditatieruimte die ze op het terrein heeft laten bouwen voor bezoekende monniken. Wanneer Mae afwezig is runt Karenvrouw Ae op haar geheel eigen wijze de Karen Huts. Het 30-kamers complex staat op een lap grond van 3 rai. Vijf jaar geleden vroeg Mae er 12 million baht voor, wat de prijs nu is weet ik niet.

De Garden Huts liggen ca. 600 m buiten het hart van Umphang met de boeddhistische tempel en de grote “consumententempel” 7 Eleven. De omgeving van Umphang is rijk aan natuurschoon, zoals de Thi Lo Su-waterval, die wel tot de fraaiste waterval van Zuidoost-Azië is bestempeld en tropisch oerbos ca. 50 km ten noorden van Umphang aan de weg naar Mae Sot. Over de mooie route van Mae Sot naar Umphang in: click link